آیا تا به حال به غذایی که میخورید فکر کردهاید؟ بدن ما چگونه این غذا را هضم و جذب میکند؟ کدام اندامها در فرایند گوارش دخالت دارند؟ آیا تا به حال به این نکته توجه کردهاید که بدن، چگونه میزان قندخون خود را در سطح نرمال حفظ میکند؟
پانکراس یکی از مهمترین اندامها در بدن ما است که در فرایند گوارش غذا و همچنین تنظیم قندخون، نقش دارد. با این حال، گاهی اوقات اختلالات و بیماریهایی در این اندام به وجود میآید که انجام این وظایف مهم را به خطر میاندازند. حال سوال اینجاست که ما چگونه باید از مشکلات و بیماریهای پانکراس باخبر شویم؟ چگونه پزشک در مورد وضعیت سلامت پانکراس ما قضاوت میکند؟
سونوگرافی پانکراس، یکی از سادهترین و بیخطرترین روشهای غربالگری پانکراس است که به ما کمک زیادی در جهت تشخیص بیماریها و اختلالات پانکراسی میکند. در ادامه در مورد علت انجام سونوگرافی پانکراس، نحوه انجام آن و عوارض احتمالی این روش صحبت خواهیم کرد.
سونوگرافی پانکراس چیست و چرا انجام میشود؟
پانکراس یا لوزالمعده، یکی از اندامهای بسیار مهم در تنظیم هورمونی و همچنین فرایند گوارش در بدن میباشد که اختلال در عملکرد آن، میتواند آسیبهای جدیای را برای بدن به همراه داشته باشد.
پانکراس در زیر معده قرار داشته و از طریق مجراهایی به دوازدهه متصل میشود. این اندام با ترشح آنزیمهای مهم، در هضم و جذب مواد غذایی نقش زیادی دارد. همچنین با داشتن سلولهای ترشح کننده آنزیم در جزایر لانگرهانس، در چرخههای هورمونی شرکت میکند و در نتیجه، قند خون بدن را در سطح نرمال تنظیم میکند.
به همین دلایل، در صورت وجود اختلال در پانکراس، امکان ظهور علائم بیماری دیابت و یا علائم بیماریهای گوارشی در بدن وجود دارد.
- علائم زیر میتوانند خبر از وجود یک مشکل یا بیماری در پانکراس داشته باشند:
- یرقان یا زرد شدن پوست و چشمها
- درد شکم
- اسهال یا استفراغ
- بیاشتهایی
- کاهش وزن
- مدفوع بدبو و چرب
- علائم دیابت (تکرر ادرار، زخمهای طولانی، خشک شدن رگها و …)
- نفخ
وجود این علائم ممکن است نشان دهنده بیماریهای مختلفی از جمله عفونت پانکراس، دیابت، سرطان لوزالمعده و یا حتی زخم باشند. در این حالت، پزشک برای معاینه و تشخیص، از روشهای تصویربرداری متعددی از جمله سونوگرافی استفاده میکند.
سونوگرافی لوزالمعده یکی از روشهای غیرتهاجمی برای معاینه و تشخیص بیماریهای پانکراس است. این روش بیخطر بوده و میتواند به پزشک در تشخیص و درمان بیماریهای پانکراس کمک کند.
سونوگرافی لوزوالمعده چه چیزهایی را به ما نشان میدهد؟
سونوگرفی قادر به تشخیص مشکلات متعددی از جمله سرطان، عفونت، بزرگ شدن غیر طبیعی و همچنین کیست و التهاب میباشد.
البته سونوگرافی تنها روش تشخیص بیماریها نیست. اما از آنجا که یک روش غیرتهاجمی و بدون عوارض است، میتواند گزینه مناسبی برای تشخیص بیماریها و اختلالات پانکراس باشد.
پزشک ممکن است از سایر روشهای تصویربرداری از جمله سیتیاسکن و MRI نیز استفاده کند. البته این روشها معمولاً بعد از سونوگرافی و برای تشخیص دقیقتر مشکلات مورد استفاده قرار میگیرند.
مثلاً پزشک ممکن است بعد از تشخیص سرطان پانکراس با سونوگرافی ، از عکسبرداریهای دقیقتر برای تشخیص و درمان استفاده نماید.
در ادامه به یکی از این روشهای مورد استفاده میپردازیم.
سونوگرافی آندوسکوپی
سونوگرافی آندوسکپی، یکی از روشهای تشخیص دقیقتر بیماریها و اختلالات پانکراسی (مخصوصاً تومورها) است. این روش شبیه به سونوگرافی بوده اما دقت بیشتری نسبت به آن دارد.
در این روش ابتدا کمی بیحسی به گلوی بیمار زده میشود و سپس آندوسکوپ، وارد لوله گوارش میشود. با وجود آندوسکوپ در درون بدن و تولید همزمان امواج توسط دستگاه سونوگرافی، امکان نمونهبرداری از بافت پانکراس وجود دارد.
البته قابل ذکر است که این روش با خطراتی همچون عفونت، خونریزی و التهاب همراه است و پزشک قبل از انجام این آزمایش، این خطرات را گوشزد خواهد کرد.
با این حال در صورت نیاز، پزشک ممکن است درخواست سیتیاسکن و یا MRI نیز بکند.
عوارض سونوگرافی لوزالمعده چیست؟
سونوگرافی از لوزالمعده، یک روش بیخطر برای غربالگری پانکراس است. این روش به دلیل استفاده از امواج صوتی هیچگونه عوارضی برای بدن ایجاد نمیکند و دردی هم ندارد.
پس نیازی به نگرانی برای انجام سونوگرافی نیست.
تفسیر سونوگرافی پانکراس
تفسیر دقیق سونوگرافی بر عهده پزشک متخصص و رادیولوژیست میباشد.
نحوه انجام سونوگرافی لوزوالمعده
برای انجام سونوگرافی باید به پشت روی تخت دراز بکشید. سپس رادیولوژیست با استفاده از پروب و ژل مخصوص، شروع به تصویربرداری از پانکراس شما میکند.
ممکن است در حین انجام تصویربرداری، تکنیکهای تنفسی خاصی انجام دهید یا اینکه مجبور شوید کمی بدن خود را به سمت چپ یا راست بچرخانید. همهی این کارها برای ایجاد تصویری بهتر از لوزالمعده شما است.
به صورت کلی انجام این نوع سونوگرافی بسیار ساده بوده و درد زیادی ایجاد نمیکند. فقط ممکن است بر اثر فشار دست رادیولوژیست روی شکم شما، کمی احساس درد به وجود بیاورد.
آمادگی برای انجام سونوگرافی پانکراس
قبل از انجام سونوگرافی از پانکراس بهتر است به نکات زیر توجه داشته باشید:
- بهتر است از لباسهای تنگ استفاده نکنید و لباس راحت و گشاد بپوشید.
- سعی کنید شب قبل از انجام سونوگرافی غذای سبک و بدون چربی بخورید و قبل از انجام سونوگرافی ناشتا باشید.
- از خوردن آدامس قبل از سونوگرافی پرهیز کنید.
سونوگرافی لوزالمعده در همدان
غربالگری پانکراس با استفاده از سونوگرافی، یکی از بهترین و سادهترین روشها برای تشخیص اختلالات و بیماریهای پانکراسی میباشد.
مرکز سونوگرافی و رادیولوژی رستا با داشتن دستگاههای مجهز تصویربرداری، همه روزه عصرها، آماده خدمترسانی به شهروندان عزیز همدان میباشد.
شما میتوانید برای گرفتن نوبت یا راهنمایی جهت انجام سونوگرافی یا رادیولوژی خود، با شمارههای زیر تماس بگیرید.
بیشتر بخوانید: