به وبسایت کلینیک رادیولوژی و سونوگرافی دکتر افشین یزدی خوش آمدید

  • 09300884043
  • 081-38224645
سونوگرافی تیروئید چیست و چگونه انجام می‌شود؟

سونوگرافی تیروئید چیست و چه کاربردهایی دارد؟

سونوگرافی تیروئید یکی از روش‌های پرکاربرد در تشخیص بیماری‌های مختلف و رایج غده تیروئید است. به دلایل مختلف، افراد زیادی سالانه به انواع بیماری‌های تیروئیدی مبتلا می‌شوند.

به طوری که طبق گزارش انجمن تیروئید آمریکا، حدود 12% جمعیت این کشور در طول زندگی خود به بیماری‌های تیروئیدی مبتلا می‌شوند. و در حال حاضر تخمین زده می‌شود که بالای 20 میلیون آمریکایی به بیماری‌های تیروئیدی مبتلا هستند. جالب است بدانید که بالای 60% افراد نیز از بیماری خود خبر ندارند.

البته خبر امیدوارکننده این است که اکثر بیماری‌های تیروئیدی قابل درمان یا کنترل هستند. با پیشرفت روزافزون علم، امروزه حتی بیماری‌هایی مثل سرطان تیروئید نیز قابل کنترل و درمان‌اند.

در این مطلب به جنبه‌های مختلف سونوگرافی تیروئید خواهیم پرداخت و به سوالات شما پاسخ خواهیم داد.

 

سونوگرافی تیروئید چیست؟

به صورت کلی، سونوگرافی یکی از روش‌های بررسی و تصویربرداری از اندام‌های داخلی بدن با استفاده از امواج فراصوتی است. به این معنا که امواج کاملاً بی‌خطر فراصوت به درون بدن فرستاده می‌شوند و می‌توان با استفاده از آن، از اندام‌ها تصویر برداری کرد.

سونوگرافی تیروئید نیز یکی از انواع سونوگرافی است که با استفاده از آن، اندام تیروئید را بررسی می‌کنیم.

 

سونوگرافی تیروئید به چه منظوری صورت می‌گیرد و کاربرد آن چیست؟

تصیور سیاه و سفید از تیروئید با استفاده از دستگاه سونوگرافی

شاید برای شما هم سوال پیش بیاید که سونوگرافی تیروئید برای چیست؟ و چرا پزشکان برای بررسی وضعیت تیروئید از سونوگرافی استفاده می‌کنند؟

پزشکان به دلایل متعددی برای بررسی تیروئید، از سونوگرافی استفاده می‌کنند که از مهمترین این دلایل می‌توان به تغییر در هورمون‌های تیروئیدی و وجود برجستگی در محل غده تیروئید اشاره کرد.

مثلاً اگر پزشک در آزمایش هورمون‌های تیروئیدی ترشحات غیرطبیعی هورمون‌ها را مشاهده کند، و یا اگر هنگام معاینه تیروئید، متوجه حضور برآمدگی‌هایی در سطح تیروئید بشود، احتمالاً تلاش می‌کند تا تیروئید را از نظر وجود ندول بررسی کند.

همچنین در صورت وجود این مشکل در تیروئید، پزشک می‌تواند به کمک یک سوزن و دستگاه سونوگرافی، از بافت نمونه‌برداری کند و موارد مشکوک را بررسی کند. ما در یک مطلب به صورت کامل به این بیماری تیروئیدی و علت ایجاد و نحوه درمان آنها پرداخته‌ایم.

 

مطلب مرتبط: { ندول چیست؟ }

 

عوارض سونوگرافی تیروئید کدام‌اند؟

افراد زیادی نگران عوارض جانبی تصویربرداری‌ها و عکس‌برداری‌های متعددی هستند که تشعشعات این دستگاه‌ها از خود ساطع می‌کنند. معمولاً یکی از این نگرانی‌ها نیز به سونوگرافی برمی‌گردد که یکی از انواع رایج تصویربرداری از بافت‌های بدن است. اما همانطور که گفتیم، این روش از امواج فراصوتی استفاده می‌کند که هیچ‌گونه آسیبی به اندام‌ها و بافت‌ها نمی‌رساند. بنابراین جای هیچگونه نگرانی وجود ندارد.

در واقع، سونوگرافی یکی از روش‌های تصویربرداری بسیار آسان، سریع و بدون درد و عوارض جانبی در دنیای امروز محسوب می‌شود.

 

تفسیر جواب سونوگرافی تیروئید

تفسیر جواب سونوگرافی تیروئید - اصطلاحات مهم

سونوگرافی کردن تیروئید، می‌تواند مشکلات موجود در این اندام را به ما نشان بدهد. معمولاً رایج‌ترین این مشکلات، وجود ندول در تیروئید است. اما همه‌ی مشکلات به این مورد ختم نمی‌شود و ممکن است فرد به یکی از مشکلات زیر دچار شده باشد:

  1. کیست‌های تیروئیدی (خوش‌خیم)
  2. گواتر (بزرگ شدن تیروئید)
  3. تیروئیدیت (التهاب تیروئید)
  4. توده‌های بدخیم که باید با نمونه‌برداری تایید شوند.

با این حال، اصطلاحات مختلفی در آزمایش وجود دارد که می‌تواند مشکلات مختلفی را نشان دهد. در ادامه به بررسی برخی از این اصطلاحات می‌پردازیم.

 

انواع نئوپلاسم‌های فولیکولار در تیروئید

فولیکارها یکی از انواع رایج تومورهای کپسول‌دار هستند که ممکن است در تیروئید ایجاد شوند. فولیکولارها به دو نوع تقسیم می‌شوند:

آدنوم فولیکولر

آدنوم فولیکولار یکی از انواع تومورهای خوش‌خیم تیروئید است که نسبت به کارسینوم فولیکولار شایع‌تر است. ابتلا به این بیماری جای نگرانی چندانی ندارد و کاملاً قابل درمان است.

کارسینوم فولیکولار

کارسینوم فولیکار نوع بدخیم تومور تیروئید محسوب می‌شود و شیوع کمتری دارد. البته این بیماری نیز قابل درمان است و فرایند و نوع درمان، بستگی به پیشرفت بیماری دارد که باید توسط پزشک متخصص تعیین شود.

هایپواکو

هایپواکو نیز یکی دیگر از انواع تومورها محسوب می‌شود که به علت جامد بودن، در تصویر سونوگرافی به رنگ تیره دیده می‌شود. برای تشخیص خوش‌خیم یا بدخیم بودن، باید از بیوپسی (نمونه‌برداری از بافت) استفاده کرد.

به صورت کلی، اکثر تومورها و توده‌های موجود در تیروئید، از نوع خوش‌خیم هستند. اما جامد بودن هایپواکو باعث می‌شود که کمی احتمال بدخیم بودن آن بیشتر باشد و همانطور که گفته شد می‌توان با استفاده از نمونه برداری، خوش‌خیم یا بدخیم بودن را تشخیص داد.

کلسیفیکاسیون

این اصطلاح به این معناست که در بافت تیروئد، رگه‌هایی از رسوب کلسیم دیده می‌شود. کلسیم یکی از مواد معدنی مورد نیاز بدن است که معمولاً در استخوان‌ها رسوب می‌کند. با این حال، به دلایل مختلفی ممکن است کلسیم در بافت‌های دیگری مثل تیروئید نیز رسوب کند که به آن کلسیفیکاسیون گفته می‌شود.

اکثر کلسیفیکاسیون‌ها از نوع خوش‌خیم هستند. با این حال ممکن است درصد کمی از بیماران نیز به نوع بدخیم آن مبتلا شده باشند که با نمونه‌برداری از بافت، تشخیص داده می‌شود. البته جای نگرانی زیادی وجود ندارد. چرا که در صورت بدخیم بودن نیز می‌توان بیماری را کنترل و درمان کرد.

 

سونوگرافی تیروئید چگونه انجام می‌شود؟

سونوگرافی تیروئید معمولاً به صورت درازکشیده و روی تخت انجام می‌شود. پزشک با استفاده از پروب و ژل مخصوص، به بررسی بافت می‌پردازد تا موارد مشکوک بافت را تشخیص دهد.

پروب، امواج فراصوت را به درون بافت می‌فرستد و ژل هم کمک می‌کند تا پروب به راحتی روی پوست حرکت کند و همچنین هوای موجود بین پروب و پوست از بین برود. چرا که وجود هوا می‌تواند منجر به کاهش شفافیت و کیفیت تصویر شود.

 

چگونه برای سونوگرافی تیروئید آماده شویم؟

شما برای انجام سونوگرافی نیاز به هیچگونه آمادگی قبلی‌ای ندارید. تنها کاری که باید انجام دهید این است که قبل از انجام تصویربرداری، گردن‌بند خود را دربیاورید تا مانع تشکیل تصویر دقیق نشود.

 

مرکز سونوگرافی تیروئید همدان

رستاکلینیک، یکی از کلینیک‌های تخصصی تصویربرداری در همدان است که با تجهیزات مدرن، اقدام به ارائه خدمات مختلفی از جمله سونوگرافی ساده، سونوگرافی کالرداپلر، انواع رادیولوژی رنگی و تخصصی می‌کند.

شما نیز می‌توانید با مراجعه به این کلینیک از انواع خدمات آن همچون سونوگرافی تیروئید، بیضه، کلیه‌ها و دستگاه گوارشی و همچنین رادیولوژی دندان و … بهره‌مند شوید.

همچنین شما می‌توانید در قسمت نظرات پایین این مطلب، سوالات خود را در ارتباط با سونوگرافی تیروئید از ما بپرسید تا پاسخ‌گوی دغدغه‌ی شما باشیم.

کلینیک سونوگرافی تیروئید در همدان - رستاکلینیک

بیشتر بخوانید:

سونوگرافی پروستات برای تشخیص سرطان پروستات در مردان

 

سونوگرافی پانکراس چیست؟ درباره سونوگرافی پانکراس بیشتر بدانید

 

سونوگرافی کالر داپلر چیست؟ آنچه درباره سونوگرافی داپلر رنگی باید بدانیم

اشتراک گذاری :

دیدگاه خود را بنویسید