اگر پزشک برای شما سونوگرافی بیضه تجویز کرده است و به دنبال اطلاعاتی درباره روش انجام این تصویربرداری و آشنایی با اصطلاحات و واژههای نوشته شده بر روی نتیجه سونوگرافی خود هستید، جای درستی آمدهاید.
قبلا درباره تشخیص سرطان پروستات به کمک سونوگرافی مقالهای نوشتهایم، در این مطلب میخواهیم علت تجویز سونوگرافی بیضه، روش انجام آن و بیماریهایی که با این روش، به راحتی قابل تشخیص هستند را مورد بررسی قرار دهیم.
همچنین برای تفسیر نتایج سونوگرافی بیضه قبل از مراجعه به پزشک، شما را با واژههای تخصصی این تصویربرداری آشنا میکنیم.
کاربرد سونوگرافی بیضه چیست؟
سونوگرافی بیضه نوعی تصویربرداری تشخیصی از بیضه و بافت اطراف آن است. برای بررسی علت بیماریهای مردان، روشهای تشخیصی مختلفی توسط پزشکان تجویز میشود که از نظر ایمنی، تصویربرداری اولتراسوند از کیسه بیضه بهترین نوع آن است؛ چرا که این روش غیرتهاجمی است و در آن بدون هیچ آسیبی به بدن، تصویر داخلی مورد نیاز پزشکان تهیه میشود.
سونوگرافی داپلر بیضه روشی ایمن و بیخطر برای تشخصی بیماریها و مشکلات بیضه در مردان است. واریکوسل، اسپرماتوسل و هیدروسل، برخی از مشکلاتی است که با این نوع سونوگرافی شناسایی میشوند.
اندامهای جنسی مردانه
بیضهها اندامهایی هستند که در باروری و تولیدمثل مردان نقش داشته و اسپرم در آنها تولید میشود. هورمون مردانه تستوسترون نیز از این اندام ترشح میشود.
در سونوگرافی داپلر بیضه وجود یا عدم وجود عفونت، کیست، پیچخوردگی، تومور و بیماریهای مخصوص این عضو تشخیص داده میشود.
بیضهها اندامهایی مهم در مردان هستند که درون کیسه بیضه یا اسکروتوم قرار گرفتند، با سونوگرفی بیضه از شریانها و بافت این اندام به کمک امواج فراصوت تصویربرداری میشود.
تشخیص مشکلات بیضه با سونوگرافی کالر داپلر بیضه
سونوگرافی کالر داپلر بیضه (Color Doppler Testis) یک سونوگرافی تشخیصی رنگی است که به کمک آن میتوان تصاویری با کیفیت و با جزئیات دقیق از عروق، شریانها و بافت بیضهها به دست آورد.
با تشخیص سریع برخی از مشکلات بیضه، مانند پیچخوردگی یا بیضه نهفته، میتوان به راحتی این مشکلات را برطرف کرد.
با توجه به نقش حیاتی بیضهها در تولیدمثل، حفظ و درمان آنها اهمیت فراوان دارد. سونوگرافی بیضه برای تشخیص علل ناباروری در مردان، یکی از اولین گامها برای درمان است.
شرایط و روش انجام سونوگرافی بیضه
- انجام سونوگرافی رنگی داپلر بیضه نیازی به رعایت شرایط و آمادگی خاصی ندارد.
- برای این سونوگرافی بهداشت ناحیه تناسلی اهمیت دارد.
- پر بودن مثانه نیز برای سونوگرافی بیضه الزامی نیست.
- این سونوگرافی به صورت خارجی انجام شده و بدون درد و آسیب است.
- برای این سونوگرافی لازم است تا بیمار در ناحیه پایینتنه برهنه باشد.
- رادیولوژیست مقداری ژل را برای حرکت راحت پروب یا دستگاه مبدل سونوگرافی بر روی بیضهها، بر روی این ناحیه قرار میدهد. این ژل تنها موجب راحتی حرکت دستگاه کوچک پروب شده و عوارضی برای بیمار ایجاد نمیکند.
- پزشک پروب را بر روی بیضه حرکت میدهد تا تصویر آن ثبت شود. این حرکت به آرامی انجام شده و دردی ایجاد نمیکند.
- در افرادی که دچار آسیب بیضه هستند ممکن است درد خفیفی حس شود.
- هنگام انجام سونوگرافی بیضه بهتر است که بیمار بیحرکت بر روی تخت قرار گیرد تا تصاویر وضوح کامل داشته باشد.
تفسیر اصطلاحات سونوگرافی بیضه
اگر نتیجه سونوگرافی بیضه را از مرکز سونوگرافی دریافت کردهاید و میخواهید قبل از مراجعه به پزشک، از مفهوم واژههای آن سر دربیاورید، با ادامه مطلب همراه ما باشید. اما به یاد داشته باشید که تنها مرجع دارای صلاحیت برای تفسیر نتیجه سونوگرافی بیضه ، فقط پزشک شماست.
تشخیص واریکوسل (Varicocele) با سونوگرافی بیضه
واریکوسل یکی از بیماریهای شایع بیضه است که با سونوگرافی داپلر بیضه تشخیص داده میشود. اختلال در خونرسانی، که باعث بزرگ شدن رگهای درون بیضه میشود واریکوسل را ایجاد میکند.
این بیماری اغلب یک سمت را درگیر میکند. واریکوسل اختلالی جدی محسوب نمیشود ولی گاهی مشکلات باروری برای مردان ایجاد میکند که با عمل جراحی قابل درمان است.
کریپتورکیدیسم یا بیضه نهفته (Cryptorchidism)
کریپتورکیدیسم یا بیضه پایین نیامده، اغلب در نوزادانی که با زایمان زودرس متولد شدهاند رخ میدهد و به معنی آن است که بیضهها پیش از تولد در جایگاه خود (کیسه بیضه) قرار نگرفتهاند.
هیدروسل (Hydrocele)
هیدروسل زمانی رخ میدهد که مایع در کیسه بیضه یا اسکروتوم جمع شود. این بیماری میتواند به ورم بیضه منجر شود.
تورشن یا پیچش بیضه (Testicular torsion) در سونوگرافی بیضه
تورشن یا پیچخوردگی بیضه، یعنی چرخیدن بیضه که به چرخش طناب اسپرماتیک منجر میشود. این پیچش، جریان خون به کیسه بیضه را قطع میکند و میتواند باعث تورم یا درد شود. این عارضه به راحتی در تصویربرداری اولتراسوند از کیسه بیضه قابل تشخیص است.
توده اسکروتال (scrotal mass)
رشد غیرطبیعی یاختههای بیضه، ایجاد تومور بیضه میکند که میتواند خوشخیم یا بدخیم باشد. تشخیص اولیه سرطان بیضه با سونوگرافی انجام شده و در صورت مشاهده تومور درون بیضهها، مراحل تشخیصی بعدی برای بیمار تجویز میشود. تومور لزوما بدخیم نیست و با تشخیص سریع میتوان از عوارض آن جلوگیری کرد.
کیست اپیدیدیم یا اسپرماتوسل (spermatocele)
اسپرماتوسل یا کیست بیضه اغلب به صورت توده سفتی در بالای بیضهها احساس میشود که با جمع شدن مایع درون آن ایجاد میشود.
ممکن است اسپرمهای غیرزنده درون این کیسه جمع شوند و ضربه، عفونت یا التهاب ممکن است کیست بیضه را ایجاد کند.
شناسایی سریع و درمان به موقع، از عوارض ناخوشایند این بیماری جلوگیری میکند.
اپیدیدیمیت (Epididymitis)
التهاب لوله اپیدیدیم منجر به این بیماری میشود. اپیدیدیم لولهای پیچخوره است که وظیفه ذخیره اسپرم را به عهده دارد و در پشت بیضهها قرار گرفته است، التهاب این لوله باعث ایجاد بیماری دردناک اپیدیدیمیت میشود.
فتق یا هرنی (Hernia)
اگر بخشی از روده به سمت پایین حرکت کند و وارد یکی از بیضهها شود، عارضهای به نام فتق بیضه به وجود خواهد آمد.
اگر در سونوگرافی بیضه اندازه بیضه بزرگتر از اندازه طبیعی باشد ممکن است یک دلیل آن وجود فتق باشد.
اندازه طبیعی بیضه چقدر باید باشد؟
خوب است بدانید اندازه بیضه ارتباطی با جثه فرد ندارد و بعد از 25 سالگی ثابت میماند.
یکی از آیتمهای مورد بررسی در سونوگرافی بیضه مشخص کردن قطر آنها است. قطر بیضهها با توجه به سن فرد دارای محدوده استاندارد به شرح زیر هستند:
- قطر بیضهها در 4-6 سالگی: بین 1 تا 2 سانتیمتر
- قطر بیضهها در 6-8 سالگی: بین 1.5 تا 2.1 سانتیمتر
- قطر بیضهها در 8-10 سالگی: بین 1.5 تا 2.5 سانتیمتر
- قطر بیضهها در 10-14 سالگی: بین 2.8 تا 4.2 سانتیمتر
- قطر بیضهها در 14-16 سالگی: بین 3 تا 5 سانتیمتر
- قطر بیضهها در 16-18 سالگی: بین 4.5 تا 5.5 سانتیمتر
- قطر بیضهها در 18-20 سالگی: ین 4.7 تا 5.3 سانتیمتر
- قطر بیضهها در 20-25 سالگی: بین 4.5 تا 5.8 سانتیمتر
هرگونه ضربه به بیضه، بهخصوص هنگام آسیبهای ورزشی، میتواند به شریانهای بیضه آسیب رسانده و درد و تورم ایجاد کند. با سونوگرافی داپلر بیضه آسیب وارد شده شناسایی میشود تا اورولوژیست بتواند درمان مناسب را برای بیمار تجویز نماید.
به موقع مراجعه کنید
اهمیت سونوگرافی داپلر بیضه از آنجا مشخص میشود که بدانیم برخی افراد به دلیل عدم تشخیص و درمان مشکلات ساده بیضه، مانند تورشن یا پیچخوردگی، بیضه خود را از دست میدهند.
بیش از ۴۰ درصد افرادی که تورشن بیضه دارند، با کاهش قدرت تولیدمثل روبرو میشوند، زیرا در صورتی که پیچخوردگی درمان نشود، به دلیل قطع شریانها مشکلات جدی برای افراد به وجود میآورد این در حالی است که با تشخیص به موقع و سریع با کمک سونوگرافی بیضه میتوان آن را درمان کرد.
اکثر مشکلات دیگر بیضه نیز با شناسایی و درمان به موقع، به سادگی بهبود پیدا میکنند.
سونوگرافی کالر داپلر بیضه در همدان
سونوگرافی کالر داپلر بیضه و سایر سونوگرافیهای تخصصی، در یکی از مجهزترین و بهترین مراکز سونوگرافی همدان، کلینیک سونوگرافی و رادیولوژی رستا با مدیریت دکتر افشین یزدی انجام میشود.
در این مرکز از دستگاههای بهروز و دقیق استفاده میشود تا با تشخیص به موقع، به تسریع روند درمان بیماریها توسط پزشکان محترم همدان، کمک نماید.
برای اطلاع از بیمههای طرف قرارداد با کلینیک رستا بر روی لینک زیر کلیک نمائید.
شرکتهای طرف قرارداد با کلینیک رستا
مطالب پیشنهادی: